top of page
  • Foto van schrijverStrolls

25 maart: een feest vol vlaggen en vissen

Bijgewerkt op: 7 apr. 2022

Het is onafhankelijkheidsdag, de dag dat bijna heel Griekenland vrij is om de vrijheid te vieren. Men viert op deze dag twee historische feiten. Op 25 maart 1821 begon, na een lange bezettingstijd door de Turken, de onafhankelijkheidsoorlog. Maar ook is het precies 9 maanden voor Kerst, de Orthodoxe kerk viert vandaag dat de aartsengel Gabriel goed nieuws kwam brengen aan de maagd Maria. Dit goede nieuws en de onafhankelijkheid geven reden tot feestelijkheden en een feestelijk maal, midden in de strenge Vastenperiode. Deze beide feiten als achtergrondkennis aangenomen, ben ik met vrienden een kijkje gaan nemen in de stad. Hoe wordt het tegenwoordig gevierd?In de dagen vóór 25 maart zie je op de invalswegen naar de stad al wat kramen en marktkooplui met Griekse vlaggen in alle soorten en maten. Het waaide nogal flink in Chania de afgelopen week, dus je kon er niet omheen. Onderweg naar de stad kwam ik vrolijke kinderen tegen, allemaal zwaaiend met een vlaggetje. De tradities worden met de paplepel ingegoten. Op het beginpunt van de parade bij het gerechtsgebouw starten groepen mensen de parade richting de stad. Kleine groepen, grote groepen, scholieren, scouts, maar ook militairen. Het is een schouwspel van jewelste.Ik vervolg mijn dag richting restaurant Tsalikis, aan het einde van de wijk Nea Chora in Chania. Daar heb ik afgesproken met Belgische vrienden. We spreken kort de aanleiding van het bezoek door. Is het nu omdat we de eerste mooie dag beleven sinds lange tijd of omdat we kuddedieren zijn en zoals veel Grieken uit eten gaan? We zijn vroeg, de parade in de stad is nog niet beëindigd. Er zijn slechts drie tafeltjes bezet. Als we anderhalf uur later aan het dessert zitten is het (net als wij) afgeladen vol. Tafeltjes van 2 of tafels van 20 met hele families, allemaal nemen ze ‘Bakaliaros me Skordalia’, het traditionele gerecht op deze dag. We hebben het zoute visje en de knoflookpuree ook gegeten, naast een heerlijke taramosalata, gemarineerde anchovisjes en gebakken kalamari. Fish it was today!
Ben je volgend jaar op 25 maart in Griekenland dan weet je wat je te doen staat of wat anderen om je heen aan ’t doen zijn. Benieuwd naar hoe je de traditionele gerechten thuis kan maken? Opteer dan om je aan te sluiten bij de Vrienden van Strolls. Voor een éénmalige of een maandelijkse bijdrage word je Vriend en krijg je naast een maandelijks blog, extra blogs, uitnodigingen voor brainstormsessies, 1 Stroll naar keuze (en 20% korting op overige Strolls) en 1 e-book naar keuze. Door een donatie help je het bedrijf Strolls financieel in de opstartperiode.


Wil je het volledige menu van deze Nationale Feestdag op een Strolls-receptenkaart, wordt dan nu één van de Vrienden van Strolls: https://www.strolls.eu/plans-pricing


39 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page