top of page
  • Foto van schrijverStrolls

Stavrós ademt Zorba

Dat moet een bijzondere kerel zijn geweest, die Zorba de Griek. Ik was laatst weer in Stavrós, waar ik over het beroemde Zorba’s strand liep met onze hond. Stavrós is een verzameling vrijstaande bungalows, hotels, appartementen en een paar restaurants, waarvan -what’s in the name- Taverna Zorba*mijn favoriet is, maar waar vrijwel iedereen zich bij de restaurant Almyriki* bij de molen van het uitzicht en kwalitatief goed maar prijzig eten in de watten laat leggen. Het uitzicht op het maanlandschap, het strand en de grote rots is fenomenaal.

Tegen de achtergrond van die rots leerde Anthony Quinn, alias Zorba de Griek, aan Alan Bates, alias Basil, de Dans van Zorba.

De onlangs overleden beroemde Mikis Theodorakis componeerde de muziek van de film Zorba de Griek en de choreograaf Giorgos Provias bewerkte de dans speciaal voor deze film. De dans is wereldwijd bekend geworden als de kleine Syrtos, de Syrtaki of Sirtaki (alle Griekse verkleinwoorden eindigen op ‘aki’).

In het verhaal leerde Zorba deze dans aan Basil, (de andere hoofdpersoon) om hem op te vrolijken. Eerlijk is eerlijk, de sirtaki vrolijkt op, ik heb tijdens een uitvoering nog nooit iemand chagrijnig zien zijn, zelfs André Rieu krijgt mensen aan het dansen. Kijk vol genoegen hiernaast naar het filmpje van de dansscène in Stavrós.De roman is geschreven door Nikos Kazantzakis in 1946 en werd na de verfilming in 1964 wereldbekend. Onlangs was ik in Heraklion bij het graf van Kazantzakis, de bekendste Kretenzer auteur met het grootste aantal vertaalde boeken. Een groot man met een mooie spreuk op zijn graf, die geef ik graag mee omdat deze me persoonlijk erg aanspreekt:


“Δεν ελπίζω τίποτα. Δε φοβούμαι τίποτα. Είμαι λέφθερος.” , (Den elpízo̱ típota. De fovoúmai típota. Eímai léftheros'.)


Ik hoop niets. Ik vrees niets. Ik ben vrij.


Wil je meer achtergrondinformatie over Strolls, meld je dan aan als Vriend van Strolls, dan krijg je meer updates, blogs en help je me mijn parttime ondernemerschap te continueren. Volg Strolls ook op Facebook!


*Voor de duidelijkheid: Ik word niet gesponsord door de genoemde bedrijven in deze blogpost.
45 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page